woensdag 19 januari 2011

Reuzen zwannen mossel

In Pampus hout en omgeving leeft in vijvers en vaarten de reuzen zwanen mossel (ze zijn vrij zeldzaam) veel groter als de rivier mossel Gisteren kwam ik in het bos de gefotografeerde mossel tegen Vogels hadden die er neergeworpen. Denk zelf een meeuw maar kan me best vergissen de schaal is aangepikt en de mossel in een vogel buik voor hen een delicatese

Onderstaande tekst komt uit WNF biliotheek
het stukje over de voortplanting is interesant baby mossel parasiet moest er wel om lachen

zoetwatermossel is het grootste schelpdier van ons land. Zijn schelp is vrij dun, bruinachtig en aan de binnenkant bedekt met parelmoer.
Met zijn voet (die eruit ziet als een tong) trekt hij zichzelf de bodem in. Zoals de meeste schelpdieren filtert de zwanenmossel zijn voedsel uit het water door het door zijn kieuwen te pompen. Soms trilt hij om slib van de bodem op te warrelen. Met behulp van zijn tong kruipt de mossel door de bodem en laat zo soms een duidelijk spoor na. De met papillen bezette instroomopening en kleinere uitstroomopening (met gradde rand) blijven steeds vrij.
De zwanenmossel heeft net als ander zoetwatermossels een bijzondere manier van voortplanten. De eitjes worden door via het water opgenomen zaadcellen bevrucht en ontwikkelen zich binnen de broedkiewen van de moeder tot zo'n 300.000 larven. Deze worden in het water geloosd en hechten zich aan een vis. Daarop leven ze enige tijd parasitair waarna ze zich tot een klein mosseltje ontwikkelen en loslaten.

Wetensch. naamAnodonta cygnea
Engelse naamswan mussel
VerspreidingEuropa
Voedsel(plantaardig) plankton
Lengte7 - 20 cm

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF


 Toch is het vreemd om in het bos water schelpdieren te vinden .Mussel and story closed

6 opmerkingen:

 1. Prachtige kleuren heeft zo'n mossel. Je zou aan de buitenkant niet zeggen dat de binnenkant zo mooi is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jacky,
  Wat een mooi onderwerp!
  De tweede vind ik echt heel gaaf.
  In je mail vraag je om hoe alles scherp te krijgen, ik vindt het altijd leuk om met scherpte te spelen maar als je echt alles scherp wilt hebben moet je een hoog F getal gebruiken. Groetjes en heel leuk om dit te zien.
  Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zwanenmossel alleen het woord is al bijzonder !

  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dear Jacky, Beautiful photos of a beautifully named mussel. It is a rather large shell compared to ocean mussels. The inside is so amazing compared to the drab outside covering. I wonder what the mussel looks like and if it is sweet. Certainly nature has honored it by lining the shell with what appears to be mother-of-pearl. It is good to now know that such a thing as a swan mussel exists! I want to thank so for your very kind comment on my Baltimore Oriole post! You made my day. ;>) Carol

  BeantwoordenVerwijderen